Aslan Mashadov’un Şehadetinin 4. Yıldönümü!

Genelkurmay Başkanı sıfatıyla yer aldığı 1994–1996 arasındaki birinci savaşın zaferle sonuçlanmasında büyük katkılar sağladıktan sonra, ilk işgale son noktayı koyan ve Çeçen halkının zaferini tescil eden Hasavyurt Barış Anlaşmasını 1996 yılında ÇİC’i temsilen imzaladı.

2004 yılında, kendisi gibi özel operasyonla Katar’da şehit edilen 2. Devlet Başkanı Zelimhan Yandarbiev’in görevinin ardından 27 Ocak 1997′de düzenlenen seçimlerde Devlet Başkanlığına aday oldu. Aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın da (OSCE) bulunduğu 20’den fazla ülke ve kurumun gözlemci sıfatıyla takip ettiği bu süreçte Aslan Mashadov oyların %60’ını alarak Çeçenistan’ın 3. Devlet Başkanı seçildi.

Bu onurlu ve ağır görevi omuzlandığı süre boyunca çok iyi tanıdığı savaşın yıkıcı etkilerini halkından uzak tutmak için elinden geleni yapan Aslan Mashadov’un, işgalci rejime uzattığı barış eli her zaman havada kaldı.

Kusma’nın eşi, Fatma ve Anzor’un babası, halkının unutulmaz önderi ve İçkerya’nın 3. Devlet Başkanı Aslan Mashadov, 8 Mart 2005 tarihinde Çeçenya’nın Tolstoy Yurt köyünde özel birliklerin baskınına karşı kanının son damlasına kadar savaştıktan sonra şehit düştü. Çeçenistan’ın tüm silahlı güçlerinin ateşkes ilan ederek destek verdiği son barış çağrısını, Kremlin, “Spetsnaz”ları ve Mashadov’un naaşına yönelik kameralara yansıyan ve halen devam eden büyük saygısızlıkla cevapladı.

Aslan Mashadov’un cenazesi Kafkas geleneklerine bağlı halkını aşağılamak adına bugüne dek ailesine teslim edilmiş değil. Bu vesile ile bir kez daha, Rusya Federasyonu’nun bu haksız tutumuna karşı Çeçen halkının haklı mücadelesine, insan haklarına ve adalete inanan herkesi duyarlı olmaya çağırıyor ve Mashadov’un naaşının ailesine iade edilmesini talep ediyoruz.

Şehadetinin 4. yıldönümünde andığımız Aslan Mashadov barışın tesis edilmesi adına bugün de ihtiyaç duyulan ve sadece Çeçenlerin değil Rusların da bilgeliğini aradığı büyük bir liderdi. Onun yükselttiği özgürlük ateşi, hatırası gibi hiç sönmeden Kafkasyalıların zihinlerinde ve kalplerinde varolmaya devam edecektir.

 

Kafkasya Forumu
08.03.2009

Bir cevap yazın