Çeçenya'nın Kuzeyinde Toplu Mezar bulundu

7a5df3c703b0fecaaecaefc44d271e62

Caharkale/Ajans Kafkas – Çeçenya’nın kuzeyinde yer alan Şelkov bölgesinde bir toplu mezar bulundu.

Yargısız infaz kurbanlarının savaşın ilk yıllarında yerli halk tarafından defnedildiği kaydedildi. Bölge halkından alınan bilgi ile ortaya çıkarılan kimliği belirsiz kişilerin defnedildiği toplu mezar, 8 Mayıs’ta Çeçen sivil örgütü ‘Kaybolanları Arama’ ve Aleksandr Lebed Barış Misyonu tarafından ziyaret edildi.

Kaybolanları Arama sivil örgütü çalışanı “Göründüğü kadarıyla yargısız infaz kurbanı olan insanların toplu mezarı Şelkov bölgesinin Çervlennaya adlı yerleşim yeri yakınındaki mezarlık bölgesinde. Yerli halkın anlattıklarına göre, bu toplu mezarda 20’den fazla ceset var. Vahşi hayvanların zarar verdiği bu cesetler Çervlennaya sakinlerince savaşın ilk yıllarında köyün etrafındaki tarlalarda bulundu. Onlardan hiç birinin kimliği tespit edilecek durumda değildi” şeklinde konuştu. Ancak bu kişilerin kimliklerinin tespiti için DNA testi yapılması gerektiğini ifade etti; “Eğer ülkemizde ceset kalıntılarını inceleyecek bir laboratuar olsaydı, problemi çözmek daha kolay olurdu. Ancak maalesef bu mesele bugüne kadar çözülmedi, halbuki insan hakları örgütleri ve devlet yönetimi konuyu defalarca gündeme getirdi”.

Adının gizli kalmasını isteyen, ‘Çeçenya insan hakları örgütü yetkililerinden biri, insanların Çeçenya’daki toplu mezarlar hakkında bilgi vermeyi tercih etmediğini belirtti. İnsan hakları savunucusu “Ülke yönetimi zaman zaman kaçırılan ve kaybolan insanlar konusunu, ceset kalıntılarını incelenmesi için laboratuar kurulması gerektiğini gündeme getiriyor. Gerçekte ise kimse bu konuyla ilgilenmiyor” dedi. KU/ÖZ/YA

Bir cevap yazın