Foto: RIA Novosti |
Ekaterina Savina
Abhazya’da, 26 Ağustosta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine üç aday katılacak: Devlet başkanlığını vekaleten yürüten Aleksandr Ankvab, Başbakan Sergey Şamba ve eski devlet başkanı yardımcısı ve Abhazya Milli Birlik Forumu partisi lideri Raul Hacimba. Gazeta.ru seçim kampanyaları devam eden üç aday ile de görüştü
Aleksandr Ankvab: Hiç kimse sihirbaz değil
Seçim kampanyanız hangi prensipler üzerine inşa edilecek?
Meşruiyet, şeffaflık ve demokrasi. Biz çoktan beri iktisadi gelişmeyi hedefliyoruz ve planlarımızı seçmenler biliyor. Hemen şunu söylemek gerekir ki, benim misyonum kesinlikle istikrarı sürdürmektir.
Elbette ekonomik veya sosyal alanda yapılabilecek iyileştirmeler var. Fakat bunlar çok büyük çapta olmayacak ve şartların neler getireceğine bağlı olacak. Bilmeniz gerekir ki, hiç kimse sihirbaz değil.
Rakibiniz Sergey Şamba ile aranızdaki fark nedir?
Onun fikirlerini yorumlamak istemem, ancak programlarımız çok yakın. Aslında hepimiz, tüm adaylar, Abhazya’nın bağımsızlığı konusunda ısrar ediyoruz.
Diğer rakibiniz, Raul Hacimba’nın planları hakkında ne biliyorsunuz?
Abhazya’nın kaderi ile meşgul ve çok profesyonel biri. Tabii ki her muhalif gibi sıkça eleştiride bulunuyor, kendi görüşü var ve bu da oldukça faydalı.
Kazanmanız halinde, iki yıl öncesine kadar Abhazya devlet başkanı yardımcısı olan Hacimba için ekibinizde yer olur mu?
Zaman gösterecek, tahmin edebileceğiniz üzere bu tür planları görüşmedik.
Sergey Bagapş’ın cenaze törenine Rusya Başbakanı Vladimir Putin de katıldı ve bir araya geldiniz. Onunla geleceğinizi görüştünüz mü, Kremlin’de destekleniyor musunuz?
Hem onunla, hem Dmitri Medvedev ile görüştüm ve sadece devlet meselelerini konuştuk.
Raul Hacimba: Koalisyon kurulmalı
Seçim programınızda neler var?
Yeni bir şey söyleyebilir miyim bilmiyorum. Herkesin programında yar alan şeylerin aynısı: açıklılık, demokrasi, toplum olarak kenetlenme, Rusya ile ortaklık ilişkilerinin gelişimi.
Gürcistan ile ilişki kurmayı düşünüyor musunuz, seçmenleriniz size bu soruyu soruyor mu?
Seçmenler elbette bu soruyu soruyorlar. Ama bu sadece güç kullanılmamasıyla ilgili bir anlaşma imzalanması halinde mümkün. Ve maalesef henüz bu konu gündemde değil.
2004 ve 2009 seçimlerini kaybettiniz, sizi bu seçimlere katılmaya ikna eden şey nedir?
Tüm bu yıllar boyunca muhalefette idim. Birçok şey beni tatmin etmiyor, Rusya ile ilişkilerin bir bölümü bile. Şöyle ki; askeri-teknik işbirliği anlaşması imzalandığında, Abhazya vatandaşlarının hakları ciddi şekilde kısıtlandı. Binalar verilirken, insanların sokakta kaldığıyla kimse ilgilenmedi. Abhazya, öncelikli olarak kendi devletinin haklarını savunmalı. Ve bu, Rusya’nın bize gösterdiği yardımların önemine rağmen böyle olmalı.
Rusya’dan gelen paranın harcanış şekli sizi memnun ediyor mu?
Kesinlikle hayır. Bu paralar kısa vadeli işler için harcanıyor. Yönetim, şu anda sadece talep eder pozisyonda olduğumuzu, bu paranın her an bitebileceğini anlamıyor. Abhazya’nın her anlamda tam bağımsız olması gerekiyor.
Parayı uzun vadeli projelere harcamak gerekli. Ülkenin yatırım imajının iyileştirilmesi, yatırımcılar için uygun şartların oluşturulması, üretimin arttırılması, yeni iş yerlerinin kurulması vs.
Kimin kazanacağına bağlı olmaksızın, Ankvab veya Şamba ile çalışmaya hazır mısınız?
Şuna inanıyorum ki, kazanılan yüzdeye bağlı olmaksızın seçmenlerin kenetlenmesi ve koalisyon yönetimi oluşturulması gerekiyor.
Devlet başkanı vekili ve başbakanının seçimlere katılıyor olması sizi şaşırtmıyor mu? Sizce onlar arasında böyle bir koalisyon kurulması hakkında belirli bir anlaşma yapılmış olabilir mi?
Böyle bir anlaşma olmadığına eminim.
Sizi veya rakiplerinizi Rusya yönetiminin desteklediği konusunda bir bilginiz var mı?
Benim düşüncem, Rusya’nın 2004’deki hatalarını tekrarlamamaya çalıştığı ve hiçbir adayı açıkça desteklemediği yönünde. Sonuç olarak, Rusya yönetimi ile görüşen değil, halkın oy verdiği kişi kazanacak.
Oylamada usulsüzlük olabileceğini düşünüyor musunuz?
Usulsüzlük yöntemlerinin hepsi biliniyor, ancak bu yöntemlerin kullanılacağını iddia edemem. Eğer bir şey fark edersek elbette mücadele edeceğiz.
Sergey Şamba: Yenilik zamanı geldi
Seçim kampanyasını nasıl yürüteceksiniz?
İlçeleri, köyleri gezerek, insanlarla görüşüp onlara ciddi ekonomik reformların zamanının geldiğini açıklayarak. Bağımsızlık için mücadele safhasını geçtik, artık ayakta kalabilme dönemini yaşıyoruz. Birikmiş bir potansiyele sahibiz ve bunu hayata geçirme zamanı geldi. Tüm bunları halkımıza aktaracağız.
Rusya ile ilişkiler değişecek mi?
Rusya bizim en önemli ve tek stratejik partnerimiz. Rusya, Abhazya’yı destekleyerek büyük fedakarlıkta bulunuyor. Bunun için minnettarız, bu destek bizim için çok gerekli.
Neden aday oldunuz, başbakanlık sizi tatmin etmedi mi?
Mevzu pozisyon meselesi değil. Ben tüm hayatımı Abhazya’nın bağımsızlık meselesine adadım ve inanıyorum ki, onun nasıl çözüleceğini diğerlerinden iyi biliyorum.
Ankvab bilmiyor mu?
Onun da bildiğini düşünüyorum.
O zaman mesele nedir?
Beni tatmin etmeyen çok şey var. Ekibi değiştirmek gerekiyor. Eğer bu seçimleri kazanırsam, yeni bir bakanlar kurulu ile çalışacağız; genç ve enerjik insanlarla…
Ekibinize rakiplerinizi de alacak mısınız? Hacimba bizimle röportajında ‘dostça’ idari planlarını paylaştı. O, görevi, kimin ne kadar oy aldığına bağlı olmaksızın paylaşmayı istiyor. Bu fikir sizin hoşunuza gidiyor mu?
Herhangi bir yüzde dağıtmak istemiyorum, bir paylaşım içine girmeği de düşünmüyorum. Yeteneğe yöneleceğim.
Peki sizin yeteneklerinize kim yöneliyor? Rusya yönetiminin desteğini kullanacak mısınız?
Hem Putin, hem Medvedev ile, ayrıca devlet başkanı genel sekreteri Sergey Narışkin ile görüştüm. Kimse bana, beni veya başkasını destekledikleri konusunda bir işaret vermedi. Rusya’nın Abhazya seçimlerini tarafsız olarak izlemeyi düşündüklerini anladım.
Seçimler şeffaf bir şekilde gerçekleştirilebilecek mi?
2009’da yapılan devlet başkanlığı seçimleri uzmanlarca oldukça yüksek puanla değerlendirildi. O zaman belli oldu ki, Abhazya demokratik bir ülke olarak gelişiyor. Şimdi de Avrupa Birliğinden gözlemci heyeti bekliyoruz. Seçimlerin normal geçeceğini düşünüyorum.
27 Temmuz’da gazeta.ru’da yayımlanan bu röportaj Özlem Güngör tarafından Ajans Kafkas için Türkçeye çevrildi
Comments
No comment