Türkiye bizi korusun

3435İstanbul’da 2 gün önce yaşanan Çeçen infazı, Kadıköy’deki Çeçen kampında yaşayan 200 mültecilerin korkularını pekiştirdi. 200 mülteci, “Burada açık hedefiz, Türkiye ölmemize izin vermesin” diyor

İstanbul Zeytinburnu’nda yaşanan Çeçen infazı, Kadıköy’deki Çeçen kampında yaşayan mültecileri de şok etti. 11 yıl önce Fenerbahçe’de kurulan ve 200 mültecinin yaşadığı kampa giren SABAH muhabiri, Çeçen mültecilerle konuştu. Milyonların yaşadığı İstanbul’da bile arkadaşlarının bulunup öldürüldüğünü belirten mülteciler, duygularını, “Bizi aramalarına gerek yok. Adresimiz belli. Burada açık hedefiz. Ölüm korkusuyla yaşıyoruz. Hiçbir korumamız yok. Ölmemek için Türkiye’ye geldik. Burada da bizi takip edip öldürüyorlar” diyerek paylaştı. İşte kampta kalanların anlattıkları:

KORKUDAN UYUYAMIYORUZ

Grozni’den bir ay önce kampa gelen 37 yaşındaki Ahmad Z.: “Köyümüz Ruslar tarafından bombalandı. Bombalama sırasında annem, babam ve kardeşlerim hayatını kaybetti.7 akrabam ise kaçırıldı ve hâlâ haber yok. Bomba patlaması sırasında benim kolum koptu. Kampa geleli bir ay oldu. Ama ben bir aydır geceleri uyuyamıyorum. Kampa elini kolunu sallayan giriyor. Ruslar gelip beni öldürecek diye korkuyorum.”

Mahmud F.: “Bölgede katliamlar oluyor. Mücahit muhaliflerin eşleri çocukları önce kaçırılıyor. Sonra da bölgede nehir kıyısında cesetleri bulunuyor. Teröristlerin cesedi bulundu diye haberler yapılıyor. 4 yaşındaki çocukları öldürüyorlar. Muhaliflerin eşlerine ve çocuklarına tecavüz ediliyor. Ben de önce çocuklarımı ve eşimi Türkiye’ye gönderdim. Sonra ben geldim. Ama burada huzurlu değiliz. Can güvenliğimiz yok.”

ANNEMİN YÜZÜNÜ UNUTTUM

Kampa 6 aylıkken annesi ile birlikte gelen 11 yaşındaki Muhammed S.: “Burada 2 kardeşim ve annemle birlikte yaşıyoruz. Benim bir ağabeyim ve babam Çeçenistan’da yaşıyormuş. Ben bu yaşıma kadar kamptan dışarıya çıkmadım. Ağabeyimin yüzünü görmedim. Annem beni telefonla görüştürüyor, Çeçenistan’ı merak ediyorum. Annem oraya gitmemizin imkânsız olduğunu söyledi. Yüzünü hiç görmediğim bir ağabeyim var.”

39 yaşındaki imam Muhammed M.: “İstanbul gibi kalabalık bir kentte arkadaşlarımız takip edilerek profesyonel şekilde güpe gündüz sokak ortasında öldürülüyor. Bizi aramalarına gerek yok. Adresimiz belli. Burada açık hedefiz. Ölüm korkusuyla yaşıyoruz. Kamptan dışarı çıkamıyoruz. Türkiye bizi öldürtmesin. Bizi korusun.”

TEHDİT TELEFONLARI…

Kafkas Çeçen ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Yanık: “Bir haftadır Kafkasya ve Çeçenistan ile ilgili kardeşlerimizin bulunduğu sanal ortamlarda saldırı ikazı yapıldı. Daha önce timlerin istihbarat topladığını biliyorduk. Ama bu timin Türkiye’ye yeni giriş yaptığını ve saldırı planında bulundukları söylendi. 20 gündür dernek telefonlarımıza sürekli tehdit geliyor ve derneğin faaliyetlerini durdurmamız söyleniyordu. Benim de fotoğraflarım ve ismimin bu timde olduğuna dair duyumlar aldım.”

BİZE VATANDAŞLIK VERİLSİN

Muhammed S.: “Türkiye’den vatandaşlık istiyoruz. Avrupa topraklarında 4 yıl yaşayan mültecilere vatandaşlık veriliyor ama Türkiye’de 15 yıl da yaşasan hiçbir şey fark etmiyor. Çocuklarımız burada 3. nesli temsil ediyor. Bu topraklarda doğmasına rağmen vatandaşlık vermiyorlar. Burada kimlik alamıyorlar, eğitim alamıyorlar, meslek sahibi olamıyorlar. Ben de Çeçenistan’daki mesleğimi unuttum. Dudayev zamanında bir milyon nüfuslu Çeçenistan, 5 bin Ahıska Türkü’nü köye yerleştirdi. Onlara vatandaşlık verdi. Şimdi seksen milyon nüfuslu Türkiye’de bin tane Çeçen’e bir barınma, bir vatandaşlık vermiyorlar. 112 Acil Servisi’ni telefonla arıyoruz. Çeçen kampı deyince gelmiyorlar. Türkiye’den vatandaşlık istiyoruz. Bin tane Çeçen bu ülkeye çok mu geliyor?” 

Bir cevap yazın