Kuzey Kafkasya'da İhlaller Bitmiyor

Resmi açıklamalara göre2009 yılında yaşanan direnişçi saldırılar, 2010’da iki katına çıktı. Raporda, Dağıstan’da 2011’in Ocak ve Eylül ayları arasında 28 kişinin kaçırıldığı ve 9 kişinin de kaybolduğu tespit edildi. İnguşetya‘da ise 12 kişinin kaçırıldığı belirtildi.

Devlet başkanının uzlaşma arayışlarına rağmen en fazla insan kaçırma olayının Dağıstan’da yaşandığı ifade ediliyor. 

“POLİS SORUŞTURMALARI SABOTE ETTİ”

Moskova’da bir hava alanında 37 kişinin ölümüne ve 120’den fazla kişinin de yaralanmasına sebep olan olayın direnişçiler tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi. Bununla birlikte rapora göre, direnişçi olduğu iddia edilen kişiler ve aileleri Çeçenistan Başkanı Ramzan Kadirov’a bağlı olan Çeçen Kolluk Kuvvetleri ve emniyet birimleri tarafından cezalandırılıyor. Human Rights Watch raporunda 2011’in Ocak ve şubat ayları arasında kolluk kuvvetlerince 11 kişinin kaçırıldığı tespit edildi. Geçtiğimiz yıl bir Rus STK nın federal otoritelere yazdığı mektupta Çeçenistan’da polisin yerlilerin kaçırılması ile ilgili soruşturmaları sabote ettiğini ve kişilerin yargılanmadan suçlu olarak addedildiğini belirtti.

 “OTORİTELER HALKI KORKUTUYOR”

Mağdur olan ailelerin gittikçe artan şiddet, ve kaçırılma olaylarına karşı resmi makamlardan korktukları için yaşanan ihlalleri dile getiremedikleri belirtiliyor.

Rapora göre Avusturya polisi, 2009 yılında öldürülen Umar İsrailov adlı Çeçen mülteci ile Çeçen Başkanlığı arasında bağlantı bulunduğuna dair delil topladı. Ancak 2011’de Rus otoriteleri Kadirov’un İsrailov’a işkence yaptığına dair bilgisi olan Rusya’daki en önemli tanığın dinlenmesi önerisini reddetti.

Çeçenistan’da başörtüsü takmadığı için saldırıya maruz kaldığı söylenen kadınlarla ilgili ise belge bulunamadı.

Kaynak: Human Rights Watch 2012 Rusya raporu

Bir cevap yazın