Abhazya Dışişleri Bakanı Viyaçeslav Çirikba: “Bu mektupları okumayacağız.”

Viacheslav ChirikbaAvrupa Konseyi siyasi işler danışmanı Rozaria Pulisi, Abhazya’ya gerçekleştirdiği ziyarette Abhazya Dışişleri Bakanı Viyaçeslav Çirikba ile görüştü. Görüşmeleri esnasında, Gal Bölgesi’nin durumunu, Abhazya’ya gelmesi olası bir UNESCO heyetini ve diğer bazı hassas konuları değerlendirdiler.

Avrupalı yetkililerin Abhazya ziyaretleri oldukça sıklaşmış durumda. Neredeyse her hafta, değişik Avrupalı kuruluşların farklı kıdem derecelerinden temsilcileri Sohum’u ziyaret ederek cumhurbaşkanı ve hükümet temsilcileri ile görüşüyor. Abhazya Dışişleri Bakanı Viyaçeslav Çirikba’nın da belirttiği üzere, Avrupa ile diyalogun kuvvetlenmesi meyvelerini vermekte ve Avrupa Birliği ile Abhazya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hususunda iyimser bir tablo oluşmaktadır.

“Şu an şüphesiz ki, durumla ilgili daha büyük bir uzlaşı ve daha iyi bir bilgi birikimi mevcut fakat ilişkinin boyutunun değişip değişmeyeceği tabii ki ayrı bir mesele.” diyor Viyaçeslav Çirikba.

Abhazya Dışişleri Bakanı, Avrupalı yetkili Rozaria Pulisi ile görüşmelerinin temel amacının; Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği’nin bir sonraki raporunda Abhazya’nın bölgedeki duruma ilişkin görüşlerinin yansıtılmasını sağlamak olduğunu ifade etti.  Buna ek olarak, diplomatlar güncel konuları, bilhassa Gal Bölgesi sınırı meselesini değerlendirdiler.

“Oldukça uzun süren görüşme süresince Gal sınırında gittikçe kötüye giden duruma da değindik, bildiğiniz üzere bu bölgede birçok cinayet gerçekleşti.  Genel olarak, Gürcistan gizli servislerinin faaliyetleri bizi kaygılandırıyor ve bu konuyu halletmemiz gerekiyor.” diyor Viyaçeslav Çirikba.

Abhaz kanadı bir kez daha Avrupa Birliği’nin vize politikasına ilişkin itirazını dile getirdi. Viyaçeslav Çirikba, Sohum’un Abhazya pasaportu sahiplerine Avrupa vizesi verilme olasılığını yükseltmeye devam edeceğini belirtti. Gürcistan’ın Kosova’nın bağımsızlığını tanımadığı halde, Kosova pasaportu sahiplerine vize verdiğini hatırlattı. Abhazya’nın tarihi eserleri konusu da ele alındı.

“Bu bizim geçmişimiz, bunlar bizim tarihi eserlerimiz. Bunları restore etmek ve muhafaza etmek konusunda yardım almak istiyoruz. Tarihi eserlerimizin durumunu değerlendirmek ve belki yeniden canlandırmak adına finansman sağlamak için bir UNESCO heyetinin gönderilmesini memnuniyetle karşılarız.” diyor Viyaçeslav Çirikba.

Abhazya Dışişleri Bakanı, Pulisi ile görüşmesini tamamladıktan sonra dönüm noktası sayılabilecek bir siyasi açıklama yaptı.

“Şu andan itibaren, Abhaz şehirlerinin isimlerinin, “Gali” ve “Sukhumi “ şeklindeki yanlış kullanımları içeren resmi mektupları dikkate almayacağız. Bu mektupları okumayacağız.” diyor Viyaçeslav Çirikba.

Avrupalı diplomat ile görüşme kapalı kapılar ardında gerçekleşti. Pulisi, bakan ile görüşmesi sonrasında basına konuşmamayı tercih etti. Yani Avrupa’nın Abhazya Dışişleri Bakanı’nın beyanatına tepkisine ilişkin yalnızca tahminde bulunabilir, Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği’nin raporu kamuoyuna açıklanmadıkça bu konuya ilişkin herhangi bir çıkarımda bulunamayız.

Semen Pegov / Ekho Kavkaza

5 Mart 2012

http://www.abkhazworld.com/news/politics/812-vyacheslav-chirikba-we-simply-will-not-read-these-letters.html

Çeviri: Dilek Soykuvvet

Bir cevap yazın