OCAK 2012
Kafkasya Şiddet Sarmalına Teslim
Uluslararası insan hakları örgütü Human Rights Watch 22 Ocak’ta yayınladığı küresel yıllık raporunda, Kuzey Kafkasya’da insan hakları savunucuları ve sivil toplum aktivistlerinin çalışmalarının engellendiğini duyurduğu raporunda isyancıların giderek artan saldırılarının ardında güvenlik birimlerinin işkence, kaçırma, yargısız infaz ve operasyonlarının yattığını vurguladı.
Dağlardan şehirlere kayma eğilimi gösteren şiddet olayları özellikle Dağıstan’da yoğunluk gösteriyor. Resmi kaynaklardan yapılan açıklamalara göre Dağıstan’da 2011 yılında gerçekleştirilen saldırı, çatışma ve kaçırma olaylarında 415 kişi öldürülürken, yüzlercesi yaralanmış ve onlarca kişi kaçırılmıştı. 2012 yılında da geçtiğimiz seneye göre artan saldırılarla ortaya çok daha ağır bir bilanço çıkması bekleniyor.
İnsan hakları örgütleri, sivillere yönelik saldırı ve kayıpların giderek arttığına dikkat çekerken, baskılar sebebiyle bölgeden sağlıklı bilgi alış verişinin mümkün olmadığı vurgulanıyor.
***
Rusya’nın Suriye Çerkesleri’ne Yönelik Tavrı, Diaspora’da Tepkilere Yol Açtı
Suriye’de giderek yayılan savaş ve Rusya’nın Suriye Çerkesleri’nin dönüş hakkına yönelik olumsuz tavrı diaspora tepkiyle karşılandı. Ocak ayında başlayan ilk tartışmalarda sivil toplum kuruluşları gerekli girişimlerin yapılacağı mesajını verirken, dönüş hakkı meselesi uluslararası medyanın da gündemine girdi.
Rusya’nın dönüşe uyguladığı kotaları kaldırması gerektiği yönünde yapılan kamuoyu açıklamaları, sene sonuna doğru diasporada protesto eylemlerine dönüştü. Protestolar sürerken Putin’in geri dönüş yasasıyla ilgili yaptığı açıklamada, dönüşün sadece Ruslar’ı kapsaması gerektiği yönündeki vurgusu umutları söndürdü.
Diasporada giderek artan tepki ve dozajı yükselen eylemler ardından, Rusya’yla ilişkilerini elçilik koridorlarında sürdüren KAFFED, kuruluşundan bu yana ilk defa gerçekleştirdiği eylem çağrısıyla üye derneklerini Rusya temsilcilikleri önünde gerçekleştireceği gösterilere katılmaya davet etti.
***
Kafkas Diasporası Anayasa Tartışmaları’na Katılıyor
Türkiye’nin pek çok yerinde anayasa konulu toplantılar düzenleyen Yeni Anayasa Platformu, Kafkasya Forumu organizasyonuyla, Şamil Vakfı’nda bir toplantı gerçekleştirdi.
Anadil eğitimi, kültürel haklar, anadilde soyadlarının verilmesi, halkların kendi tarihleri ve kültürlerinin eğitim müfredatında yer alması gibi istekler birçok kişi tarafından dile getitilirken, yine katılımcıların çoğu, hiçbir etnik aidiyete vurgu yapmayan, kimlikleri tanımlamayan, sınırlandırmayan, kişiyi devletin tahakküm araçlarından kurtaracak, bireyin haklarını devlete karşı koruyan bir anayasa istediğini söyledi.
2013 yılına sarkan yeni anayasa tartışmalarında sivil toplum giderek umudunu yitirirken, hükümetin yeni anayasa tartışmalarını, Başkanlık sistemi tartışmalarıyla birlikte sürdürmesi bekleniyor.
***
Rusya Federasyonu yüksek Mahkemesi Aslan Çerkesov ‘un Cezasını Onayladı
Yegor Sviridov cinayetinden yirmi yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Nalçik’li Aslan Çerkesov’un ailesi dün RF Yüksek Mahkemesinin kararı ile cezasının sadece dört ay azaltılmış olmasına tepki gösterdi. Yüksek Mahkeme’nin Aslan Çerkesov’un annesi Sonya Çerkesova, Yüksek Mahkemenin oğluna verilen cezayı önemli derecede hafifleteceğini umuyordu. Sonya Çerkesova “Orada benim acıma, Kabardey-Balkar halkına ve bütün Kafkasya’ya sadece güldüler” dedi.
Ailesi 2012 yılı boyunca kaldığı cezaevinde saldırıya uğrayan ve tecrite uğrayan Çerkesov’a yönelik baskılara karşı mücadele ederken, sivil toplumdan kamuoyu oluşturulması konusunda destek bekliyor.
Comments
No comment