Temmuz 2012
Nalo Zaur hayatını kaybetti
Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin tanınmış şair, yazar, araştırmacı ve sivil toplum adamı Nalo Zaur (Zaur Naloyev) 84 yaşında hayatını kaybetti.
1928 yılında Kabardey-Balkar’da doğan Zaur, Kabardey Devlet Pedagoji Üniversitesi’ni bitirdikten sonra aynı üniversitede Kabardey Edebiyatı Tarihi ve Adıge Folklorü üzerine dersler verdi. 1954 yılından itibaren Kabardey Balkar Bilim Araştırma Enstitüsü’nde çalıştı. KBÖSSC Yüksek Konseyi’nde milletvekili (1990-1993), toplum örgütü “Adıge Hase”nin Thamadesi (1990-1994), Kabardey Halk Kongresi Üyesi (1992-1994), Uluslararası Çerkes Birliği Y.K. üyesiydi (1991-1993).
90’lı yılların başında Kabardey-Balkar’daki demokratik hareketin öncülüğünü yapan Zaur, ‘Adıge Khase’ sivil hareketinin lideri ve Dünya Çerkes Birliği kurucularından biri oldu.
Nalo Zaur şiir, roman, çocuk edebiyatı, folklor araştırması türlerinde birçok esere imza attı ve “Büyük Vatan Savaşı Döneminde Kahramanca Çalışma”, “1941-1945 Yıllarındaki Büyük Vatan Savaşı’nın 50. Zafer Yılı” madalyaları; ayıca KBÖSSC Yüksek Konseyi Prezidyumu’nun (1966, 1987) ve Kabardey Balkar Sendikalar Oblast Konseyi’nin (1988) şeref diplomaları ile ödüllendirildi.
***
Londra Olimpiyatlarında Soçi 2014 Protestoları
Kafkasyalı sporcuların 18 madalya kazandığı Londra Olimpiyatları, aynı zamanda Çerkeslerin Soçi 2014 Kış Olimpiyatlarının protesto gösterilerine sahne oldu.
Çerkes soykırımının sembol şehrinde düzenlenecek olimpiyatların protesto edildiği gösterilerde Çerkes aktivistler “Soykırım Topraklarında Olimpiyatlara Hayır”, “Çerkesya’ya Özgürlük!” yazılı pankartlar taşıdı. Eylemlere anti kapitalist hareket Occupy London üyeleri ve başka gruplar da katıldı.
***
Tiflis’te Soçi 2014 ve Gürcü-Çerkes ekolojik alanı konferansı yapıldı
Tiflis’te düzenlenen Uluslararası Soçi 2014 Olimpiyat Oyunları ve Gürcü-Çerkes Ekolojik-Kültür Alanı Konferansında, Soçi Olimpiyatları hazırlıklarında ortaya çıkan çevre sorunları, yapılan inşaatların çevreye zararları ve bölgenin yerli halkı olan Çerkeslerin ihlal edilen hakları tartışıldı.
Organizatörlüğünü Çerkes Kültür Merkezi (Tiflis) ve Uluslararası Çerkes Konseyi’nin (ABD) yaptığı konferansa ABD, Türkiye, Kanada ve Polonya’dan siyaset bilimci, tarihçi, çevre uzmanları ve hukukçuların yanı sıra Çerkes diasporası ve Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden sivil toplum temsilcileri katıldı.
Massachusetts Üniversitesi’nden tarihçi, profesör, soykırım araştırmaları uzmanı Brian Glyn Williams, Kafkas halklarına karşı işlenen suçlarla ilgili bir tebliğ sunarken, Çerkes Soykırımının dünyada daha fazla bilinmesi gerektiğini, Soçi’de Çerkes Soykırımı kurbanları için bir anıt dikilmesi gerektiğini, en büyük trajedinin soykırım hakkındaki gerçekleri saklamak olduğunu belirtti.
ABD Uluslararası Çerkes Konseyi Başkanı İyad Youghar’ın, tüm dünyadaki Çerkes diasporasının Soçi’deki olimpiyat oyunlarına tepkisiyle ilgili tebliğinde “Soykırım topraklarında olimpiyat projesi, tüm dünyada yaşayan Çerkeslerin kenetlenmesini beraberinde getirdi. Biz hiçbir zaman soykırım topraklarında olimpiyatları kabul etmeyeceğiz” dedi.
Occidental College (Arizona) profesörü ve Kuzey-Batı Kafkasya adlı kitabın yazarı Walter Richmond sunumunda, Kafkas-Rus savaşlarında Soçi’de gerçekleştirilen soykırım hakkında bilgi verirken, Kabardey-Balkarlı avukat ve insan hakları savunucusu Larisa Dorogova da tarihi Çerkesya bölgesindeki insan hakları ihlalleri konusunda bir sunum yaptı.
Adıgey temsilcisi Yuri Yahutl, Suriyeli Çerkeslerin sorunlarına değinirken “Rusya yönetimine yapılan çok sayıdaki başvurunun göstermelik oturumlar seviyesinde kaldığını, devlet üst kademesinde yapılan toplantılarda dönüş ve iskan konusunda somut bir karar alınmadığını belirtti.
Varşova Üniversitesi profesörü Vitold Rodkiyeviç sunumunda Rusya’nın Kafkasya siyasetini eleştirdi. Rodkiyeviç “Çeçenya savaşı sonrası Rusya politikası etkisiz olduğunu gösterdi. Problemler çözülmüyor, yığılıyor. Seçilmemiş, atanmış yerel elit ve halk arasındaki yabancılaşma görülüyor. Rusya politikasının güç bileşeni büyüyor. Bu da halkın radikalleşmesini yol açıyor. Rusya’nın Kuzey Kafkasya yerli halkları için hiçbir pozitif önerisi yok. Rus toplumunun büyük bölümünün Kafkasyalıları yabancı veya ikinci sınıf olarak gördüğü bir çerçevede ulusal sorunları çözmek mümkün olmadığını söyledi.
Çerkes Kültür Merkezi Başkanı profesör Merab Çukhua da sunumunda “Biz Olimpiyatlara karşı değiliz, ancak Çerkeslerin atalarının kemiklerinin bulunduğu yerde olmasın. Soykırım ve Olimpiyat bir arada olmaz. Bu Olimpiyat prensiplerinin ihlalidir” ifadelerine yer verdi.
Karadeniz havzasında Soçi ve yakın bölgesinin ekoloji sistemine verilen her türlü zararın Gürcistan kıyı boyundaki ekoloji sistemine etki etmesi nedeniyle “Gürcü-Çerkes ekoloji alanı” temrinin kullanıldığı belirtildi.
***
Çeçen Kampları Kapatıldı, Kamplarda Yaşayan Çeçenler İzmit’e Nakledildi
Çeçenya’daki savaştan kaçarak Türkiye’ye ve 1999 yılından beri zorunlu sebeplerden dolayı toplu olarak İstanbul’da Çeçen sığınmacıların yaşadığı Fenerbahçe, Ümraniye ve Beykoz kampları ile Yalova kampı kapatılarak kamplarda yaşayanlar Yalova ve Kocaeli’de Körfez İlimtepe TOKİ konutlarına yerleştirildi.
Beyaz eşya ve mobilya ihtiyaçları da karşılanan dairelerin aylık 350 TL olan kira bedelleri bir yıl süreyle devlet tarafından karşılanacağı, aylık yardım yapılacağı, fatura giderlerinin sığınmacılara ait olacağı, ayrıca Çeçen sığınmacılar için çeşitli meslek edindirme kursları açılacağı belirtildi.
Comments
No comment