Projenin Hedefleri

Proje ana olarak iki kesimi Çerkes Soykırımı konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor. Diaspora ve Dünya kamuoyu.

Politik görüşüne bakılmaksızın diasporada kültürel veya siyasi ağırlıklı çalışmalar yürüten diaspora örgütlerinin ortak kabulü olan ve o güne dair çeşitli anma programlarının yapıldığı 21 Mayıs 1864 günüyle özdeşen nesnesi belli olan ama öznesi konulmayan yada konulmak istenmeyen Büyük Çerkes Sürgünün öznesini koymak. Büyük Çerkes Sürgünün- Soykırım neticesinde gerçekleştiği temel fikrine vurgu yapmak. Ve bu konuda diasporayı bilinçlendirmek.

20 yy.ın az bilinen tarihiyle iliÅŸki dünya literatürüne giren soykırım kavramı Ermeni Soykırımı veya Yahudi Holocaust’u özelinde ele alınıyor. Oysa bu halkların yaÅŸadıklarıyla Rus Kafkas Savaşı sırasında Çerkes Milletinin yaÅŸadığı süreçler soykırım kavramının denk düştüğü noktada benzer özellikler gösteriyor. Bu baÄŸlamda Çerkes Soykırımını dünya soykırım literatürüne girmesini saÄŸlayarak, Çerkes Milleti’nin uÄŸradığı tarihsel haksızlıkların telafisini saÄŸlamaya dönük çalışmalara kaynak saÄŸlamak ve diasporanın yaÅŸadığı ülke meclisleri, BM- Ä°slam Örgütü- AB gibi uluslararası kuruluÅŸlar nezdinde giriÅŸimlerde bulunmak.

Rus askeri arÅŸivlerinden alınan belgeler Çerkes Milleti’nin uÄŸradığı soykırım hususunda uluslar arası kamuoyunda müspet anlamda bir etki yaratacak olsa da tek başına yeterli deÄŸil. Çerkes Soykırımının kabul edilmesini saÄŸlamak kısa-orta ve uzun vadede belirli hedefleri olan, uzun ve meÅŸakkatli bir çalışma gerektiriyor. Bu baÄŸlamda Rus-Kafkas savaÅŸlarıyla ilgili Rus askeri arÅŸivinden alınan belgeler ve benzeri diÄŸer belgeleri de kullanarak 21 Mayıs 1864 Soçi-Kbaada’da Çerkes Mülletinin sürgünüyle neticelenen sürgün sebeplerini Soykırım boyutuna dikkat çekerek, Çerkes Soykırımı hakkında çalışma ve araÅŸtırma yapacak olan öğrenci, araÅŸtırmacı, akademisyenlerin baÅŸvuracakları bir kaynak sunmayı hedefleyen bir web sitesinin kurulması amaçlanıyor. Web sitesinin amaçları arasında Çerkes Soykırımıyla ilgili olarak toplumu eÄŸitici, bilgilendirici bilgi ve belgelerin yanında uluslararası hukuka dayanan belgeler, sürgün ve soykırım tarihiyle ilgili her türlü yazılı, görsel belge ve materyallerle destekleyerek Soykırımı inkâr edenlere karşı mücadele etmekte bulunuyor.

Bir cevap yazın