Abhazya’da, Rusya ile Yapılan ‘Sınırların Ortak Korunması Anlaşması’ Eleştiriliyor

Regnum Haber Ajansı’nın  Abhazya muhabiri, bugün Cumhurbaşkanının sınırdaki Abhazyalıların sayısının azaltılması gibi bir planın olmadığını ve ‘anlaşmanın olumlu olduğunu’ beyan ettiğini söyledi.
Muhabirimiz ‘Sınırların Ortak Korunması Anlaşması’nın, Abhazya toplumunda bomba etkisi yaptığını ifade ederek şunları belirtiyor: “Burada pek çok insan, büyük komşunun doğal olarak İngur nehri boyundaki sınırı denetim altına almasını bekliyordu. Bu yüzden cumhuriyetin güvenliğinin temini meselesi gündemde değildi. Dolayısıyla böyle bir belgenin bu kadar şiddetli bir tepkiye neden olacağından şüphelenen pek yoktu. Ancak Cumhurbaşkanı Sergey Bagapş, anlaşmanın Abhazya için artıdan çok eksi içerdiğini iddia eden şiddetli eleştirilere hedef oldu. En hastalıklı formül, Rusya’nın dış sınırlarını korumak için Suhum’un buraya delege göndermesiydi. Uzmanlar, bunun hizmetteki Abhazya sınır emniyet organlarının faaliyetini olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyor. Sokaklarda, savaş sonrası yıllarda Gürcü-Abhaz sınırlarının korunmasını sağlayan onlarca asker var. Anlaşmada İngur nehri boyundaki sınırların korunacağı söylenmesine rağmen, insanlar sınırdaki Abhazyalıların akıbeti hakkında sorular sormaya devam ediyor.
Regnum muhabiri, şunları kaydediyor: “Siyasi muhalefet, bu kritik konuyu kendi propagandası için kullanmakta acele etmiyor.
Birleşik Halk Forumu, Ekonomik Gelişim Partisi, ‘Aruaa’ organizasyonu anlaşmanın üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen hala anlaşmayla ilgili tavrını belli etmiş değil.
Bunların yanı sıra, toplumda eleştiren sesler artıyor. Yakın zamanda anayasa reformu konusunda Başkanlık Kurulu’na önderlik etmiş meşhur Abhazyalı hukukçu Tamaz Ketsba durumu şöyle yorumluyor: “Belgeyle ilgili en üstünkörü bilgi bile, birçok soruyu akla getiriyor. Üstelik Rusya’yla değil, Abhazya tarafıyla ilgili… 15 yılı aşkın bir süredir Abhazya’nın sınır muhafaza organları yoktur, fakat sözleşme metninde de bu organların ne zaman oluşturulacağı belirtilmemiştir. Gürcü-Abhaz sınırında, esasen Abhaz tarafında ne zaman sorumlu bir bölge oluşturulması düşünülüyor? ‘Ortak’ korumadan bahsedebilmek adına,  başlangıç için bölgenin pek de büyük olmasına lüzum yok. Abhaz tarafı şu anda  ikinci dereceden yardımcılık görevi görüyor.”
Abhazyalı milletvekillerinin devletlerarası sözleşmeyi onaylamaları gerekiyor. Millet Meclisi’nde, Cumhurbaşkanının yandaşları ‘Birleşik Abhazya Partisi’ grubunu temsilen ezici bir çoğunluğa sahip.
Bu arada edinilen bilgilere göre, kalabalık Abhaz diasporasının ikamet ettiği Türkiye’de, İstanbul’da faaliyet gösteren ‘Kafkasya Forumu’ndan, Cumhurbaşkanı Bagapş ve Güvenlik Kurulu Sekreteri Stanislav Lakoba’ya,  sınırların ortak korunması sözleşmesini protesto eden, iktidara çağrıda bulunan bir mektup geldi. “Size bu mektubu, son dönemdeki bazı gelişmeler sonucunda, Abhazya’nın bugüne dek sürdürdüğü bağımsızlık duruşunun zedelenmesi üzerine duyduğumuz endişeler sebebiyle yazıyoruz. Rusya’ya yönelik ‘ilişkileri iyi bir seviyede tutma’ politikasını takdir ediyor ve destekliyoruz. Ancak bizi kaygılandıran, ‘ilişkileri iyi bir seviyede tutmak’ adına atılan adımların, Abhaz halkının bağımsızlık mücadelesini gölgelemesi ve bağımsızlık anlayışının içini boşaltmasıdır.” diyor mektubu yazan kişiler. Abhazya’nın, Rusya-Beyaz Rusya Birlik Devleti’ne girme projesinin de ‘tam bağımsızlığa zarar vereceğini’ ifade eden Türkiye’deki Abhaz diasporası temsilcileri,  “140 milyonluk Rusya ve 10 milyonluk Beyaz Rusya’nın bulunduğu bir birlik devletinde, Abhazya’nın bağımsızlığının anlamı ne olacaktır?” sorusunu soruyorlar.
(Regnum)

Bir cevap yazın