Rus Olimpiyatları 19. Yüzyıl Ölümleri ile Gölgelendi

Tiflis, 21 Mart, 2010 (Reuters) – Müslüman bir diaspora, Kış Oyunlarının yapılacağı yerde 19. yüzyılda atalarının büyük çoğunluğunun ölümü için Rusya özür dilemediği taktirde Soçi 2014 Olimpiyatlarının iptal edilmesini veya yer değiştirmesini talep ediyor.
Bugün dünyaya dağılmış olan Kuzeybatı Kafkasya’nın yerli halkı, Çerkes diasporası, çevreci grup Greenpeace’den Amnesty International’a kadar oyunlara karşı çıkan muhalifler arasında yerini aldı. Çerkesler, Soçi Oyunlarının, Nazi ölüm kampı Auschwitz’de spor müsabakaları düzenlemek kadar duyarsızlık olduğunu savunuyor.
2014 tarihi, Rus Carlığı’nın askeri operasyonları ile Soçi ve çevresinden 300 bin Çerkes’in silinip yok edilmesinin 150. yılını işaret ediyor. 1864’deki Rus emperyal tarihçilerinin kayıtlarına girmesine rağmen, hiç bir ulus bu ölümleri “Soykırım” olarak tanımıyor.
Sürgün ve kargaşa birçok Çerkes’i güneyde Türkiye’ye ve başka yerlere yöneltti. Bugün toplam sayıları 7 milyon civarında olan torunları, ABD’den Ürdün’e ve İsrail’e kadar bütün dünyaya dağılmış durumdalar. 700 bin civarında Çerkes ise Kuzeybatı Kafkasya’da kaldı.
30 Çerkes kuruluşundan oluşan lobi grubu “No Soçi 2014”ün kurucularından biri olan ABD doğumlu Lisa Jarkasi, “Oyunlar, Rusya’nın Çerkes tarihini kökünden silip atma politikasının bir parçası” şeklinde konuştu.
ABD düşünce kuruluşu Jamestown Vakfı’nın düzenlediği bir Kuzey Kafkasya konferansında konuşan Jarkasi: “Toplu mezarların üzerinde inşaat yapmaktalar. Buna bir dur dememiz gerekiyor” dedi.
Gecen ayki Vancouver oyunlarında, ayrıca New York ve İstanbul’da bir dizi protesto düzenleyen “No Soçi 2014” organizasyonu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne başvurarak oyunların yerinin tekrar değerlendirmesini istedi ancak bir yanıt alamadı.
Soçi 2014 Organizasyon Komitesi, Reuters’e yaptığı açıklamada: “Tarihi ve politik olaylar ile etkinliklere yorumda bulunmak bizim sorumluluğumuz değil” dedi. Kremlin ise şuan için bir yorum yapmayı reddetti.
Cumartesi günü, Çerkesler, Tiflis’deki devlet arşivlerindeki belgeleri kullanarak, Gürcü parlamenterlere olanları bir “Soykırım” olarak tanımalarını isteyen bir önergeyi resmi olarak iletti.
Eski Sovyet bölgesindeki Gürcistan’ın böyle bir teklifi onaylaması durumunda, Gürcistan’dan kopan Güney Osetya’da Ağustos 2008’deki kısa savaşın ardından halen parçalanmış vaziyetteki Gürcü-Rus ilişkilerinin daha da çok gerileceği kuvvetle muhtemel.
Rusya’nın bu katliamdan özür dilemesine en yaklaştığı an, 1994’de eski başkan Boris Yeltsin’in Carlığın uyguladığı şiddete gösterilen direnişi meşru olarak tanımlaması idi.
Çeviri: Shumaf Sencer

Bir cevap yazın