Babitsky: İlk soru senin için Irakli. Başkanlık yarışında aday olan üç adayın tamamı kariyerlerine Sovyet döneminde başlamış olan siyasetçiler. 20 yıllık siyasi geçmişe ve kariyere sahipler. Seçimin bir nomenklatura yarışı gibi görünmesi de adayların tecrübe, görüş ve siyasi kültür açısından birbirlerinden pek de fark sunmuyor oluşları. Hepsi de kapanmış ve geride kalmış bir çağın çocukları. Abhaz toplumunun ihtiyaçları veya umutları bu adayların sunabilecekleriyle sınırlı mı gerçekten?
Hintba: Her üç adayın da şu an iktidarda olan veya Abhaz siyasi kalkınma sürecinde yer tutan “eski elitlerden” olduğuna süphe yok. Abhazya toplumu bir siyasi liderlik krizi içinde: Gelecek vaat eden, yeterli deneyime sahip, eski siyasal elit temsilcileriyle rekabet edebilecek gençlerin eksikliği. Her üç aday da, özellikle Sergey Şamba ve Alexandr Ankuab başbakanlık koltuğu için toplum desteğini arkasına almış, itibarlı, gelecek vaat eden gençlerin adaylıklarını koymasını istediklerini söylüyorlar.
Bu, Raul Hadzhimov ve Svetlana Dzhergeniya örneğide olduğu gibi, insanlarımız tarafından Vladislav Ardzınba dönemi ile günümüz arasında sembolik bir köprü gibi algılanarak takdir ediliyor.
Babitsky: Teşekkürler Irakli. Şu açık ki: gençlik ikinci sırada geliyor. Toplumun bu gençlere ihtiyacı var ve mevcut sistem onları siyasette göz önünde olmaktan alıkoyuyor, onlara siyasi hayatın merkezinde önemli bir pozisyonda yer almak için bir fırsat vermiyor. Bu doğru mu?
Hintba: Abhazya’nın siyasi nesillerinin doğal bir dönüşüm geçireceği düşüncesindeyim, devrim niteliğinde bir değişim beklemiyorum. Başbakanlığa aday gösterilen Şamil Adzınba ve Michael Logua’ya gelince, bu insanlar Abhazya’da varolan zorlu sistemin insanları. Yine de bunlar orta yaşlı, güvenilir, askeri yararlılık göstermiş (Abhazya ‘da siyasi bir pozisyon edinmek isteyen her aday için gerekli bir kriter) ve kitleleri etkileyebilecek isimler. Aslında Sergey Şamba’ nın gençleri hedefleyen söylemi ve önerdiği siyasi sistemin, kampanyası için büyük bir avantaj olduğu düşüncesindeyim.
Babitsky: Alexis, Kremlin son seçim süresince adaylara eşit mesafede durmaya çalıştı. Rusya Abhazya Başkanı’nın kim olacağını pek umursamıyormuş gibi görünüyor. Herkes ortak bir dil bulabildi veya Abhazya üzerinde Rus etkisi kayboldu ya da çok az. Ne düşünüyorsunuz?
Vlasov: Bunun çok açık bir cevabı var. Kremlin Ankuab ve Şamba arasında bir seçim yapmayı çok önemli bulmuyor, çünkü her iki adayda mevcut retoriğe bağlı kalıyorlar: Rusya ile ekonomik bağların geliştirilmesi, bağımsız Abhazya inşa edilmesi ve Kremlin ile stratejik müttefiklik. Bu yüzden, 2004 yılında seçimle yaşanan felaketin, bir daha gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum. Bu Rus siyaset uzmanlarının katılımının kesinlikle Moskova tarafından sınırlandırıldığı manasına geliyor.
Babitsky: Alexei, Rus seçim sistemi veya siyasi sistemi Abhazyada hangi ölçüde başarılı oldu? Gençlik siyasi hayata yeni yeni ısınıyor ve nomenklatura her seçimde yerini koruyor.
Vlasov: Bu problem sadece Abhazya’da mevcut değil. Eski Sovyet sistemlerinde genç siyasilerin katılımı genellikle benzer şekilde noktalanıyor: Önceki kuşaklar tarafından kurulu sisteme adapte oluyorlar. Yani, yaş ve kuşaklararası çatışmalara rağmen bir yenilenme süreci ortaya çıkmıyor. Yeni birer özne olarak, kendilerinden önce var olan sistemin bir parçası haline geliveriyorlar. Bu sıkıntı Rusya gibi Abhazya’da da yaşanıyor. Bu yüzden yeni nesil siyasette söz sahibi olsa dahi, cumhuriyetin yakın geleceğinde siyasetin sistemli bir değişime uğrayacağından şüpheliyim.
Babitsky: Irakli, komşu Gürcistan’da, durum Rusya’dan veya diğer post-Sovyet bölgelerden bir ölçüde farklı gözüküyor: Yeni nesil siyasetçiler önemli reformlara imza atıyorlar. Abhazya’da bunlara yönelik şüpheli bir yaklaşım söz konusu ama buna rağmen de durum açık: bir grup genç reformcu ülkenin sosyo-politik sisteminde radikal değişimler gerçekleştiriyorlar. Abhazya bu deneyimi dikkate alıyor mu?
Hintba: Tabii ki, Abhazya’da uzman ve siyasetçiler Gürcistan’daki reformları takip ediyorlar. Bu ülkede meydana gelen dramatik değişikliklerin temel sebebiyse aldıkları güçlü dış destek. Modernizasyon ve bü türden köklü değişimler için dış destek şart. Biz her zaman bu konuda konuşuyoruz ve Abhazya ‘yı desteklemek için Avrupa Birliği ve Rusya’ya çağrıda bulunuyoruz. Bununla birlikte, inanıyorum ki, Abhazya’da, siyasi elit 5-7 yıl içinde doğal olarak yenilgiye uğrayıp yok olmaya yüz tutacak.
Babitsky: Teşekkürler, Irakly. Alexei , Abhazya’nın ulusal çıkarlarının savunulması konusunda en radikal pozisyonda olan Raul Hacımba’nın göreve gelmesi Abhaz-Rus ilişkilerini olumsuz yönde etkiler mi?
Vlasov: Herhangi bir olumsuzluğun meydana geleceğini düşünmüyorum çünkü Hacımba kuşkusuz siyasi oyunun bir parçası olarak yerini alacaktır. Herkes kendi rolünü oynuyor. Kremlin bu rolleri seviyor ya da sevmiyor olsun , Rusya’nın mevcut makamları onlardan memnun . Bu demek oluyor ki kim kazanırsa kazansın sorun yok ,sistem değişmeyecektir.
Radio Ekho Kavkaz
Çeviri. Jan Gürkan, Furkan Dibab
Comments
No comment