Çerkes soykırımının simge kenti Soçi’de yapılacak 2014 Kış Olimpiyatları istenmiyor…
Kafkasya Forumu Portal Koordinatörü Alper Kahraman Soçi 2014’e neden karşı olduklarını ve kampanyaları anlattı…
DEMOKRAT HABER ÖZEL / MEHMET GÖCEKLİ
Soçi 2014 nedir?
Sonuncusu 2010’da Kanada Vancouver’da gerçekleştirilen Kış Olimpiyatları, 2014 yılında Rusya Federasyonu’na bağlı tarihi Çerkes kenti Soçi’de gerçekleştirilecek. Adaylığı dahi sürpriz bulunan Soçi’ye değerlendirme sırasında gerek altyapı yetersizlikleri gerekse karşı karşıya kalacağı çevre felaketi sebebiyle pek şans tanınmıyordu. Ancak Putin’in seçim sürecine bizzat müdahil olup ağırlığını koyması neticesinde, yoğun Çerkes muhalefetine rağmen olimpiyat komitesi 2014 kış olimpiyatlarının Soçi’de gerçekleştirilmesine karar verdi.
Bir de Nosochi2014 var değil mi?
Soçi’nin henüz aday olduğu dönemde farklı ülkelerden Çerkes aktivistlerin oluşturduğu Olympic Genocide (Olimpik Soykırım) kampanyasının sonucunda oluşturulan olimpiyat muhalifi uluslararası bir platform. İnisiyatif bünyesinde ABD, Avrupa, Türkiye ve Ortadoğu’dan çok sayıda örgüt temsilcisi faaliyet gösteriyor. İnisiyatifin web adresi: http://www.olympicgenocide.org/.
21 Mayıs Çerkes Soykırımı anmalarının yanı sıra pek çok etkinliğe imza atan inisiyatif uluslararası muhalif bir örgütün temeli olarak da kabul görüyor.
Muhalifler kimler ve neden karşılar?
Olimpiyat muhaliflerinin büyük bir kısmı Çerkes aktivistlerden oluşuyor. Karşı çıkışın başlıca sebebi, olimpiyat köyünün kurulduğu Krasnaya Polyana bölgesinin bir katliam bölgesi olması. 21 Mayıs 1864’de tamamlandığı kabul edilen Rus istilası karşısında Çerkesler’in son direniş noktası olarak kabul edilen Krasnaya Polyana’da binlerce insan Rus ordusu tarafından kuşatılarak katledilmişti.
Türkçe karşılığı “Kızıl Polen” olan bölgenin Çerkes dilinde karşılığı Kbaada vadisiyken Rus ordusunun bölgeye adını üzerine dökülen kana istinaden verdiği kabul görüyor. Bunun yanı sıra Soçi Kuzey Kafkasya’da direnişin kırılması ardından yüz binlerce Çerkes’in toplama kamplarında sürgün edilmek üzere bekletildiği, salgın hastalıklarla büyük bölümünün öldüğü bir coğrafyadır.
Bölgenin tarihi sahipleri Ubıh’lar tamamen yok edildiler ve bugün Türkiye’de sürgün sonrası yerleştikleri birkaç köyden yayılan çok az sayıda bir nüfusla varlıklarını sürdürüyorlar. Dilleri ise tamamen tarihe karışmış durumda.
Muhalifler, Rusya’nın bölgenin kanlı tarihini örtbas ettiği ve tamamen görünmez kılma çabası güttüğünü, ayrıca olimpiyatların Rusya içerisinde başka bir adreste yapılabileceğini bu bölgede olimpiyat yapmanın Auschwitz ‘de olimpiyat gerçekleştirmekten farklı olmadığını belirtiyorlar. Çerkes aktivistlerin yanı sıra, pek çok çevre örgütü de bölgede gerçekleştirilen inşaatlar sebebiyle UNESCO’nun kültür mirası ilan ettiği bir bölgeni talan edildiğini ve pek çok nadir bitki türünün tehdit altında olduğunu söylüyorlar. Yine Rusya’da olimpiyat inşaatlarında gerçekleştirilen yolsuzluklar sebebiyle muhalefet söz konusu.
Peki ne talep ediliyor karşı çıkılırken?
Olimpiyatların yine Rusya içerisinde bir başka noktaya taşınması hedefi artık pek gerçekçi bulunmadığı için, muhalifler Rusya’nın Soçi’nin kanlı tarihini ört bas etme çabalarını kırmak amacındalar. Olimpiyatlar aracılığıyla Soçi’yi tarihi bir Rus şehri olarak lanse etme çabası açıkça gözlenen Rusya karşısında Çerkesler, soykırımı dünyaya anlatmak ve Soçi’nin gerçek sahiplerini hatırlatmayı hedefliyorlar.
Başka neler yapılıyor bunun için?
Olimpiyat komitesine yönelik gerçekleştirilen bir imza kampanyası ardından Muhalifler, 21 Mayıs soykırım etkinliklerinde Soçi temasını işleyerek kamuoyuna ulaşma çabası içindeler. Sivil toplum kuruluşları ve medyaya yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin yanı sıra soykırıma yönelik akademik çalışmalar da gerçekleştirildi. Düzenlenen ‘maskot yarışması’ ardından birinci seçilecek maskotun olimpiyat muhalefetinin simgesi haline gelmesi bekleniyor.
Soçi 2014 için Anti-Maskot Yarışması’ndan bahseder misiniz?
Uluslararası Nosochi2014 inisiyatifi, 2014 Soçi Kış Olimpiyatlarına karşı yürüttüğü kampanyada kullanacağı maskot için global bir yarışma başlattı.
Daha önce gerçekleştirilen kampanyalarda olduğu gibi ABD, Avrupa, Türkiye ve Ortadoğu’dan muhalif örgütlerin bölgesel çalışmaları üstlendiği uluslararası yarışmayla ilgili detaylar http://nosochi2014.com/ sitesinde ilan edildi.
Olimpiyat komitesinin daha önce düzenlediği bir yarışmayla seçtiği maskotların Soçi’nin kanlı tarihini maskelediğini anlatan bir çağrı metniyle diasporayı anti-maskot yarışmasına destek vermeye davet eden inisiyatif, yarışmaya katılımın 10 Ekim tarihi itibariyle başladığını duyurdu.
İnternet üzerinden gerçekleştirilecek katılımlar için son tarih 27 Şubat 2012. Nosochi2014 inisiyatifinin seçtiği finalist maskotlar arasından dereceye girecek ilk üç maskot 1 Mart 2012 ve 1 Nisan 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek online oylama ile belirlenecek.
Kampanya’da dereceye giren ilk üç maskota para ödülünün yanı sıra, birinci seçilen maskot aktivistlerin 2014’e değin yürüteceği yoğun kampanya programının da maskotu olarak kullanılacak.
Türkiye’de organizasyonunu Kafkasya Forumu’nun yürüteceği kampanya ile ilgili detaylı bilgi Kafkasya Forumu’nun web sayfasında Türkçe olarak yayınlandı. Kampanya’ya yönelik hazırlanan detaylı bilgilendirme için inisiyatif sayfasında yayınlanan İngilizce dökümanın adresi şöyle
http://nosochi2014.com/competition/mascot_competition.pdf
Kampanyaya yönelik sorularınız için iletisim@kafkasyaforumu.org adresine mail atabilirsiniz.
Comments
No comment