Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Pşımaho Kotse (Kosok) Yaşamı ve Gurbet Yazıları
Kitabın Adı:Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Pşımaho Kotse (Kosok) Yaşamı ve Gurbet Yazıları, Yazarı: Sefer E. Berzeg, Tür: Biyografi-Derleme, Kapak Tasarımı: Nago Ercan Parlak, Yayınevi: Kuban Matbaacılık, Sayfa sayısı:230
Sefer Berzeg’in 2011’de kaleme aldığı” Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Pşimaho Kotse” adlı eserde, 11 mayıs 1918’de kurulan Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı Pşımaho Kotse’nin hayatı ve Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin var oluş mücadelesindeki rolü anlatılıyor.
Kotse’nin Sankt Petersburg Üniversitesi’nde Hukuk Faklültesi okuduğu dönemlerde edindiği Kafkasyalı dostlarıyla güçlenen, toplumsal meselelere olan alakası, meslek yaşamında pratik bir değere kavuşuyor.Kafkasya’nın sorunları ve geleceğiyle alakadar olmadığı bir durumu neredeyse hiç yok. Avukatlık yaptığı yıllarda bir çok toplumsal çalışmada yer alıp, çok önemli sivil toplum kuruluşlarının temelinde yer alırken, bir yandan da Rusların işgal ettiği topraklardaki Kafkasyalıların mağduriyetleriyle ilgileniyor. Elbette bu alakası, Rus polisinin öğrencilik yıllarından itibaren Kotse’yi takip etmesine sebep oluyor.
Çarlık Rusya’sının dağılıp Bolşevik devrimi yapılmasıyla halklara vaat edilen özgürlüğü en çok arzulayanlardan olan Kafkasyalılar büyük bir hızla örgütlenmeye başlıyor ve Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin kurumsal temelleri atılmaya başlanıyor. Tüm Kafkasyalı halkları kapsayacak homojen yapı, cumhuriyetin her alanında görülüyor, konu özgürlüğü geri kazanmak olunca herkesin hedefi aynı yerde oluyor.
Fakat Kuzey Kafkasya cumhuriyeti, Kotse’nin tabir ettiği gibi, ateşler içinde doğan ve yaşamını ateşler içinde sürdüren bir devlet oluyor. Genç devlet kuruluşundan çok kısa bir süre sonra Bolşeviklerin ve Menşeviklerin saldırılarına maruz kalıyor. Diğer yandan da Çarlığın kolonizasyon politikaları etkisini gösteriyor ve Kafkasya içlerine yerleştirilen Rus-Kazak kolonileri, sık sık Kafkasya’ya saldırıyor ve Ruslara yardımcı oluyor.
Kotse’nin Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin tasfiyesi sonrasındaki sürgün hayatında çektiği sıkıntılara da değiniliyor. Ayrıca gurbetteyken çeşitli kurumlarda yazdığı makalelerin bazılarına yer verilmiş. Bu makalelerde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’ine yönelik saldırıları ve çekilen sıkıntıları, yer yer özeleştiri ile açıklıyor Kotse. Kuzey Kafkasya’da Devrim ve Sovyetleştirme adlı makalesinde Kafkasya’daki soykırım sonrası ortamı ve devrimin Kafkasya’ya etkisini, bizzat yaşamış biri olarak aktarıyor. Kafkasya’nın nasıl kolonize edildiği, geride kalanların nasıl hunharca katledildiği ve toplumun ayakta duramayacak hale getirildiğiyle ilgili önemli notlar aktarıyor.
Kafkasyalılar, toplumsal liderlerinin başlarına gelenlere şahit olan ve bunları dinleyerek büyüyen nesiller yetiştiriyor. Buna rağmen, her dönem içinden cesur insanlar çıkarmaya devam ediyor. Onlardan birinin hayatını, mücadelesini ve yazılarını bu kitabıyla bize aktaran Sefer Berzeg’in emeğine saygılarımızla, Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Pşimaho Kotse’yi Kafkasyalı okurlara tavsiye ederiz.
Kafkasya ve Diaspora Üzerine Söyleşiler
Kitabın Adı: Kafkasya ve Diaspora Üzerine Söyleşiler, Yazarı: Sefer E. Berzeg, Tür: Röportaj, Kapak Tasarımı: Nago Ercan Parlak, Yayınevi: Kuban Matbaacılık, Sayfa sayısı:142
2011 basımı eser, Kafkasya Forumu, Ajans Kafkas, Eskişehir Kuzey Kafkasya Kültür Derneği Gençlik Komisyonu, İstanbul Birleşik Kafkasya Derneği,Abreklerin Günlüğü gazetesi,Yeni Kafkasya Gazetesi, Ekho-Cerpecej gazetesi, Adige Maq gazetesi yayınlarının Sefer Berzeg ile yaptığı röportajlar ile Fatma Çelik Hakhurat’ın Sefer Berzeg’in yayınları ve kendisi hakkında hazırladığı bibliyografyaları içeriyor.
Kitap temini için:
Merve Esen (Ankara)–0506 847 17 67
Kuban Kural(İstanbul): 0555 710 62 12
Volkan Emiroğlu(İstanbul): 0533 579 58 70
Comments
No comment