Kasım 2012
Marje Ekranlara Dönüyor
Duygu Ardıç ve Kuban Kural’ın hazırlayıp sunduğu, yayın hayatına 21 Ekim 2011’de başlayan Marje, ikinci yayın dönemiyle 3 Kasım 2012’de ekranlara döndü.
Kafkasyalıların gerek anavatanları Kafkasya’da, gerekse diasporada yaşadıkları sosyal, kültürel, siyasal konuları ele alıyor. Marje, Kafkasyalıları yakından ilgilendiren, Türkiye’deki anayasa ve demokratikleşme süreçleri, Kafkasya’daki insan hakları ihlalleri, sosyo-politik durum ve bu süreçlerin Türkiye’de yasayan Kafkasyalılar üzerindeki etkilerine yoğunlaşan Marje, Türkiye kamuoyunda ya hiç tanınmayan ya da yanlış tanınan Kafkasya halklarını tanıtmayı amaçlıyor.
***
Kafkasyalı Mahkumlar Mordovya Hapishanesinde Açlık Grevinde
Rusya İnsan Hakları Hareketi Başkanı Lev Ponomarev, tutukluların haklarını savunma vakfına her sene tutuklu ve hükümlülerden uğradıkları işkence ve zulümler hakkında on binlerce şikayet geldiğini, bunlardan çoğunun da Kafkasyalılardan olduğunu söyledi.
Son olarak Mordovya’da çoğunluğu Kafkasyalı yaklaşık 30 mahkum, cezaevi çalışanlarının mahkumlara yönelik işkence ve insan hakları ihlalleri nedeniyle açlık grevine açlık grevine başladı.
Tutuklu yakınları hapishaneyi ziyaret ederek incelemelerde bulunacak bağımsız bir komisyon kurulması amacıyla insan hakları örgütlerine başvurmayı planladığını, başlayan açlık grevi hakkında Çeçen insan hakları savunucusu Heda Saratova’ya bilgi verdiklerini açıkladı.
Kuzey Kafkasyalı mahkûmlar ise cezalarını çekmek için Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerine nakledilme taleplerini dile getiriyorlar. Kabardey-Balkar Parlamentosu, RF Devlet Duma Başkanı Sergey Narışkin’e mahkûmların cezalarını kendi cumhuriyetleri veya komşu cumhuriyetlerde çekmesine izin verecek yasal değişikliğin bir an önce yapılması talebiyle bir başvuruda bulundu.
***
Rusya’da İnternette Kara Liste Uygulaması Başladı
Rusya’da hükümete, mahkeme kararı olmaksızın sitelere erişimi engelleme yetkisi veren yasa yürürlüğe girdi. Yasa yetkililere mahkeme kararı olmaksızın bazı içeriği kara listeye alma ve sitelere erişimi durdurma imkânı veriyor. Amaç, çocukları internetteki zararlı içerikten korumak olarak açıklansa da, savunma inandırıcılıktan uzak görünüyor. İnsan hakları örgütleri de yasanın ülkede sansürü arttıracağını savunuyor. Saint-Petersburg merkezli bir insan hakları derneği olan Yurttaş İzleme Örgütü’nün Başkan Yardımcısı Yuri Vdovin, BBC’ye “Tabii ki çocukların erişemeyeceği siteler olmalı. Ama yasanın kullanımının bununla sınırlı kalacağını sanmıyorum. Hükümet başka siteleri de kapatacak – tüm demokrat eğilimli siteler kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya” dedi ve sonuçta internette ifade özgürlüğünün kısıtlanacağını da sözlerine ekledi. ‘İnternet için Teknoloji ve Altyapının İlerletilmesi Derneği’nin Başkanı Dimitri Burkov yasağın kelimelere bile uygulanabileceğine dikkat çekerek esas hedefin siyasi içerikli siteler olduğunu belirtmişti.
Sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Rus arama motoru devi Yandex, sosyal medya portalı Mail.ru ve Vikipedi’nin Rusça sitesi de yasayı protesto etti. Örneğin Rusça Vikipedi, Temmuz ayındaki oylama öncesinde bir günlüğüne sayfalarını karartarak yasanın “internette yargısız sansüre yol açacağını, bu arada kendilerine erişimin de engellenebileceğini” belirtti. Yandex de tepkisini “Her şeyi buluruz” logosundaki “her şey” sözcüklerinin üzerini bir süreliğine çizerek gösterdi.
Comments
No comment