Almanak 2012 Aralık

[next_button color=”red” link=”/tr/2012almanak11″]<< Kasım[/next_button]Aralık 2012[next_button color=”red” link=”/tr/2012almanak1″]Ocak >>[/next_button]

 

Aralık 2012

Diaspora Putin’i “Karşıladı”

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı için Türkiye’ye gelen Putin, Kafkasyalı sivil toplum hareketlerinin protesto gösterileri ile karşılandı. İstanbul İstiklal Caddesi üzerindeki RF Başkonsolosluğu önünde yapılan eylemde, Rusya yönetiminin Kafkasya’da işlediği insan hakları ihlalleri, Çerkes Soykırımı ve Soçi Olimpiyatları hakkında sloganlar atıldı, öldürülen muhalif aydınlar Anna Politkovskaya, Natalya Estemirova ve Stanislav Markelov’un resimleri taşıyan aktivistler, “PUTİNO”, “Sokak, Direniş, Özgürlük”, “Soçi de Olimpiyat İstemiyoruz”, “Katil Rusya Kafkasya’dan Defol”, “Alanlarda Birleş, Soykırımla Yüzleş”, “Kafkasya Faşizme Mezar Olacak”, “Ne ABD Ne Rusya, Bağımsız Kafkasya”, “Katil Putin” sloganları atıldı.

***

Çeçenya Anneleri’nden Caharkale’de Miting

Çeçenya Anneleri’nin Çeçenya’nın başkenti Caharkale’de yaptığı mitinge yakınlarını kaybeden yaklaşık 200 kişi katıldı. Çeçenya Anneleri sivil toplum örgütünün başkanı Madina Magomedova’nın ifadesine göre, eylemin amacı, askeri hareketlerin bitmiş olmasına rağmen bugüne kadar çözülmemiş olan problemlere toplumun dikkatini çekmek. Magomedava “Kaybolan insanlarımız bulunmadığı gibi, cesetlerinin nerede olduğunu da bilmiyoruz. Biz burada gösteri yapmıyoruz, kimse bir şeyler söylemiyor, herhangi bir pankart ya da afiş yok. Tüm sözlerden daha etkili olan şey kadınların ellerindeki fotoğraflar. Bu fotoğraflardaki kişiler 1995’den beri kayıp. Onlar buradaki kadınların oğulları, eşleri ve erkek kardeşleridir.” dedi.

***

AİHM “Kayıp Çeçenler” Davasında Rusya’yı Mahkûm Etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rus askerleri tarafından kaçırıldıktan sonra kayıplara karışan sekiz Çeçen hakkındaki davada Rusya’yı mahkum etti. Davayla ilgili başvurular Mart 2002’den Temmuz 2004’e kadarki dönemde silahlı kişilerce ‘gözaltına’ alınan sekiz kişinin yakınlarından oluşuyor, içlerinden biri ise işkenceye maruz kaldıktan sonra serbest bırakılmış. O, birkaç günlük işkenceden sonra evine dönebildi, ancak diğerleri bir daha hiç görülmedi ve kayıp ilan edildi.

Kaçırılanların tümü ile ilgili adli soruşturma başlatıldı, fakat delil olarak kullanılabilecek herhangi bir veriye ulaşılamadığı gerekçesiyle dosyalar kapandı. RF içindeki tüm hukuki yollar tükendikten sonra davacılar AİHM’e başvurdu. AİHM başvuruları “Aslahanov ve diğerleri Rusya Federasyonuna karşı” davasında birleştirdi ve 18 Aralık’ta karara bağladı. Karara göre kayıp olaylarını ortaya çıkaramayan Rusya mağdurların ailelerine 550 bin avro tazminat ödeyecek.

AİHM aynı zamanda insan kaçırma olayları ile ilgili Rusya mahkemelerindeki soruşturma ve incelemelere bağlı sistematik problemlere dikkat çekti ve Rusya’yı Kafkasya’daki kayıp vakalarının son bulması için önlemler almaya çağırdı.

 

[next_button color=”red” link=”/tr/2012almanak11″]<< Kasım[/next_button][next_button color=”red” link=”/tr/2012almanak1″]Ocak >>[/next_button]

 

Bir cevap yazın