Şubat 2012
İnsan Hakları Örgütleri, Bir Çatı Altında Birleşti
Çeçenya, İnguşetya, Kuzey Osetya, Dağıstan ve Kabardey-Balkar’dan 11 insan hakları örgütünün katılımıyla oluşturulan Birleşik Kafkasya Forumu ilk toplantısını İnguşetya’nın başkenti Magas’ta gerçekleştirdi.
18 Şubat’ta Magas Assa Otel’de yapılan ilk toplantıda Kafkasya’nın ve Rusya’nın çeşitli bölgelerinden yaklaşık 100 sivil toplum temsilcisi katıldı. Sene boyunca Kafkasya’da farklı başkentlerde düzenlenen toplantılarda, Rusya’da yabancı düşmanlığı, Ulusal Politika, İnsan hakları ihlalleri, milliyetçilik gibi konular ele alındı.
***
Sloviki Tehlikesi Büyüyor
Şubat ayı’nda gerçekleştirilen Kafkasya Forumu toplantısına katılan İnguşetya Devlet Başkanı Yunusbek Yevkurov, kaçırma olaylarının ardında istihbarat ve güvenlik birimlerinin olduğunu söyledi.
Yevkurov, “Sabahın erken saatlerinde BTR ve Ural zırhlı araçları ve diğer teknik donanım ile gelip insanları aldıklarında, bunun siloviklerin işi olmadığını, örneğin Doku Umarov’un işi olduğunu söylemek aptallık olur” açıklamasında bulundu.
Yevkurov ardında, Dağıstan Sivil Yaşama Adaptasyon Komisyonu başkanı Rizvan Kurbanov da Slovikiler’in şiddet olaylarının barışçıl çözümünden yana davranmadığını vurguladı.
Kafkasya’da sıklıkla yaşanan kaçırma olayları ardından pek çok kişi, FSB’ye ait hapishanelerde ağır işkencelere maruz kaldığı biliniyor. Baskılar sebebiyle yalnızca Türkiye’ye yüzün üzerinde aile göç etmiş durumda.
***
Çerkesler dil eğitimi ve televizyon talebiyle yeniden gündemde
Çerkes Hakları İnisiyatifi’nin Kocaeli Üniversitesi’nin Kartepe İlçesi’ndeki Derbent Uygulama Oteli’nde gerçekleştirdiği ilk çalıştayından, Çerkesçe dil eğitimi ve kesintisiz yayın yapan bir radyo ve televziyon talebi çıktı.
İki gün süren çalıştayda, siyaset, medya ve akademiden pek çok ismi bir araya getiren toplantı, medyada da geniş yankı uyandırdı.
***
Rusya’dan Esad’a açık destek
Katar Başbakanı Şeyh El Tani, Arap Birliği’nin hazırladığı ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’dan yönetimi bırakmasını isteyen karar taslağını Güvenlik Konseyi’ne sundu. Katar Başbakanı El Tani, Esad’ın “ölüm makinesinin” durdurulması için üye ülkeleri harekete geçmeye çağırdı.
BM Güvenlik Konsey’in iki daimi üyesi Çin ve Rusya sunulan taslağın Suriye’de ‘rejim değişikliği’ anlamına geldiğini belirterek karara karşı çıktı.
2012 yılı boyunca Suriye’ye siyasi ve askeri olarak açıkça desteğini sürdüren Rusya, sene sonuna doğru yaptığı açıklamalarla rejimin destekçisi olmadığını belirtse de, uzmanlar Rusya’nın Suriye konusunda izlediği politikayı revize etmekte güçlük çektiğini belirtiyorlar.
Comments
No comment